Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

7 Ιουνίου Σαν Σήμερα


7 Ιουνίου Σαν Σήμερα

7 Ιουνίου 1995 - Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη, και Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες τριών γυναικών.

Γεγονότα

1821 - Η Μάχη του Δραγατσανίου. Ο Ιερός Λόχος, το επαναστατικό σώμα που συγκρότησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στη Μολδοβλαχία, αποδεκατίζεται.

1834 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται στο Ναύπλιο σε θάνατο για συνομωσία και εσχάτη προδοσία.

1835 - Στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος τίθεται σε ισχύ ο Νόμος περί διανομής γης

1914 - Το πρώτο σκάφος διασχίζει τη διώρυγα του Παναμά.

1919 - Αποχωρούν και τα τελευταία στρατεύματα των Συμμάχων από την Κέρκυρα.

1923 - Ευρύτατη Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

1929 - Στη νέα κυβέρνηση, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνει και το Υπουργείο Υγιεινής, έπειτα από σχετική υπόσχεσή του στην Κοινωνία των Εθνών.

1929 - Το Βατικανό γίνεται ανεξάρτητο κράτος - το μικρότερο στον κόσμο.

1938 - Ιδρύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος το "Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης".

1943 - Στη ναζιστική Γερμανία, ο καθηγητής Κλάουμπεργκ, αρχηγός τάγματος των Ες Ες, κοινοποιεί στο Χάινριχ Χίμλερ, ότι είχε αναπτύξει μία μέθοδο για την αποτελεσματική στείρωση των γυναικών χωρίς χειρουργική επέμβαση.

1954 - Ιδρύεται το Ευγενίδειο Πλανητάριο.

1959 - Συμβόλαιο-μαμούθ με την εταιρία Paramount υπογράφει ο διάσημος ηθοποιός Τζέρι Λιούις. Ο Λιούις θα έπαιρνε 10 εκατομμύρια δολάρια για 14 ταινίες, ποσό-ρεκόρ για την εποχή.

1965 - Η SONY παρουσιάζει τη νέα εφεύρεση της, το βίντεο. Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.

1970 - Ιστορική απόκρουση του Gordon Banks στην κεφαλιά του Pele στον αγώνα Βραζιλία - Αγγλία (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού. Ο Banks θεωρείται από πολλούς ως ο τρίτος τερματοφύλακας όλων των εποχών πίσω από τον Lev Yashin και τον Ricardo Zamora. 1981 - Ο Μπιορν Μποργκ γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά το Roland Garros για έκτη φορά όταν κερδίζει τον Ίβαν Λεντλ.

1991 - Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί προστασίας των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα, ασκείται κατά των υπευθύνων εφημερίδων, που αναδημοσίευσαν την προκήρυξη της 17Ν.

1992 - Έκκληση στους Ίμβριους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους, απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στο νησί, όπου διαμένουν πλέον μόνο 300 Έλληνες.

1995 - Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη, και Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες τριών γυναικών.

1995 - Τριβές και αντιπαραθέσεις έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ το ενδεχόμενο να παραστούν στο γάμο του Παύλου Γλίξμπουργκ βουλευτές του κόμματος, που έχουν λάβει προσκλήσεις από τον τέως βασιλιά.

1996 - Ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Αμερικανός πρεσβευτής Μπάουτσερ δηλώνουν ότι, δεν υπάρχει κοινή βάση για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με το Κυπριακό.

2003 -Μεγάλη νίκη για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος. Κερδίζει με 1-0 την ομάδα της Ισπανίας στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μέσα στην Ισπανία. Αφετηρία για έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο.

Γεννήσεις

1848 - Πολ Γκογκέν, Γάλλος ζωγράφος

1862 - Φίλιπ Λέναρντ, Γερμανός φυσικός και νομπελίστας

1877 - Τσαρλς Γκλόβερ Μπάρκλα, Άγγλος φυσικός και νομπελίστας

1879 - Κνουντ Ράσμουσεν, Γροιλανδός εξερευνητής

1896 - Ρόμπερτ Σάντερσον Μάλικεν, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας

1917 - Ντιν Μάρτιν, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής

1928 - Τζέιμς Άιβορι, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου

1940 - Τομ Τζόουνς, Ουαλός τραγουδιστής

1952 - Λίαμ Νίσον, Βορειοϊρλανδός ηθοποιός

1958 - Πρινς, Αμερικανός μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής

Θάνατοι

1896 - Παύλος Καρρέρ, Έλληνας μουσουργός

1954 - Άλαν Τούρινγκ, Βρετανός μαθηματικός, το έργο του οποίου συνέβαλε στη γέννηση της Επιστήμης των Υπολογιστών

1966 - Τζιν Αρπ, Γαλλο-γερμανός γλύπτης, ζωγράφος και ποιητής

1967 - Ντόροθι Πάρκερ, Αμερικανίδα συγγραφέας

1978 - Ρόναλντ Τζορτζ Ρέιφορντ Νόρις, Βρετανός χημικός και νομπελίστας

1980 - Χένρι Μίλλερ, Αμερικανός λογοτέχνης

1993 - Ντράζεν Πέτροβιτς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής

2002 - Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος

2003 - Τρέβορ Γκόραντ, Άγγλος ηθοποιός

2010 - Ανδριάνα Ξενίδη, Ελληνικής καταγωγής παρουσιάστρια της τηλεόρασης της Αυστραλίας.

Συναξαριστής

Μαρτύρων Αισίας, Ζηναίδος της θαυματουργού, Θεοδότου του εν Αγκύρα, Ταρασίου και Ιωάννου.

Ποταμιαίνης της παρθένου και Βασιλείδου του στρατιώτου.

Οσιομαρτύρων Ιωάννου και Λυκαρίωνος.

Οσίων Ανατολίου, Ανδρέου, Ανθίμου και Στεφάνου των πρεσβυτέρων και Σεβαστιανής της θαυματουργού.

Ιερέος Παναγή Μπασιά εκ Ληξουρίου Κεφαλληνίας (†1883). Ο άγιος Παναγής Μπασιάς, γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1801 και ήταν γιος επιφανών γονέων, του Μιχαήλ και της Ρεγγίνας Δελαπόρτα. Λόγω της καλής οικονομικής του κατάστασης, έλαβε εξαιρετική θεολογική και φιλοσοφική κατάρτιση ομιλούσε δε ιταλικά, γαλλικά και λατινικά. Σε πολύ μικρή ηλικία χειροτονήθηκε αναγνώστης και εν συνεχεία υπηρέτησε ως γραμματοδιδάσκαλος σε κάποιο δημοτικό σχολείο. Το 1836 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και έλαβε το όνομα Παΐσιος από τον τότε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Παρθένιο. Δεν ανέλαβε ποτέ εφημεριακή θέση, αλλά λειτουργούσε στο εξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πλατύ-Γιαλό, όπου συνέρρεε πλήθος πιστών για να λειτουργηθεί, να ακούσει τα θερμά και υψηλού θεολογικού επιπέδου κηρύγματά του και να κοινωνήσει από τα χέρια του. Επιδόθηκε σε όλη του τη ζωή σε έργα φιλανθρωπίας και διακονίας των πασχόντων και αδυνάτων. Το 1846 αρρώστησε από κάποια νευρική ασθένεια και μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1867 τον περιποιούταν ο εξάδελφός του Ιωάννης Κερουλάνος. Αν και για μία πενταετία ήταν κατάκοιτος (1882-1887) εν τούτοις πλήθος χριστιανών πήγαινε να τον συμβουλευθεί, να εξομολογηθεί και να πάρει την συμβουλή και την ευχή του. Εκοιμήθη ειρηνικά, στις 7 Ιουνίου 1888 και αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 4 Φεβρουαρίου 1986. Μαρτυρούνται πολλά θαύματά του πριν και μετά την οσιακή κοίμησή του.

Εορτολόγιο

Ζηναΐς, Ζηναΐδα, Παναγής, Πανάγος.

De Siris