Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Σαπφώ Νοταρά


Σαπφώ Νοταρά

Η Σαπφώ Νοταρά γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1907 και πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1985, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Χανδάνου.

Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το επώνυμο Νοταρά το πήρε από το δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοιτούσε.

Βιογραφία

Ως ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής (Κατερίνα, Νέζερ, Λαμπέτη, Χορν). Εμφανίστηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Αξέχαστη θα μείνει η επιβλητική της φωνή. Μεταξύ των ερμηνειών της περιλαμβάνεται ένα τραγούδι σε στίχους του Πωλ Σαρτρ και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με τίτλο "Στην Οδό του Μπλαμαντώ". Κύκνειο άσμα της αποτέλεσε η συνεργασία της με τον τελευταίο, στην "Πορνογραφία", το 1981. Πασίγνωστη έγινε και μέσα από τις ατάκες της, όπως το «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορα» και το «Μπουρλότο».

Άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Αχ, αυτή η γυναίκα μου», «Η χαρτοπαίχτρα», αλλά και στο θέατρο στην «Πορνογραφία» (1981) και στο ραδιόφωνο ως «Η κυρία Κυριακή» (η τελευταία ήταν ραδιοφωνική παραγωγή του Κώστα Π. Παναγιωτόπουλου).

Πέθανε εντελώς μόνη και αβοήθητη, σε διαμέρισμα που διέμενε επί της πλατείας Κουμουνδούρου, σημερινής πλατείας Ελευθερίας, στον αριθμό 22, το ενοίκιο του οποίου πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας, άλλοτε μικρός θαυμαστής της που έμεινε όμως άγνωστος. Τη βρήκαν δύο ημέρες αργότερα μετά από αναζήτηση από παρακείμενο εστιατόριο που συνήθιζε να πηγαίνει. Η αστυνομία διέρρηξε την πόρτα και τη βρήκε νεκρή στις 13 Ιουνίου του 1985.

Κηδεύτηκε σε στενό κύκλο στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου παρουσία της Αλίκης Γεωργούλη και της Ντίνας Κώνστα. Οι μόνοι της απόγονοι ήταν ανίψια.

Φιλμογραφία

Η λύκαινα (1951)
Κυριακάτικο ξύπνημα (1954) .... κυρία Καίτη
Της νύχτας τα καμώματα (1957)... Μαρία
Η κυρά μας η μαμή (1958)... Πολυξένη
Η κυρία δήμαρχος (1960) .... παρούσα σε προεκλογική συγκέντρωση γυναικών
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)
Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ (1960)... Αριάνθη
Ένας δον ζουάν για κλάμματα (1960)... Κατερίνα
Συνοικία το όνειρο (1961)
Ποια είναι η Κατερίνα (1961)... Λένα
Αγάπη και θύελλα (1961)
Το ταξίδι (1962)
Ο διαιτητής (1963) .... μητέρα Μενέλαου
Ο τρελάρας (1963)
Η χαρτοπαίχτρα (1964) .... Μαριγώ
Αν έχεις τύχει (1964)... Κούλα
Ο παρθένος (1966) .... Φρόσω
5000 ψέματα (1966) .... Ευθαλία
Μίνι φούστα και καράτε (1967) .... Αύρα
Δημήτρη μου, Δημήτρη μου (1967)... Σαπφω
Αχ αυτή η γυναίκα μου (1967) .... Ξένη
Η θυρωρίνα (1968) .... Φανουρία Καλαφάτη
Το προ-πο και τα μπουζούκια (1968) .... Σαπφώ Κουρκουλέντζου
Το παιδί της μαμάς (1970) .... Λίτσα
Να 'τανε το 13 να 'πεφτε σε μας! (1970) .... Θοδώρα

De Siris