Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Θεοφανώ Σκλήραινα


Θεοφανώ Σκλήραινα

Η Θεοφανώ Σκλήραινα γεννήθηκε το 960 και πέθανε στις 15 Ιουνίου 991, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν η σύζυγος του Όθωνα Β', αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μητέρα του Όθωνα Γ΄ ονομαζόμενου και "θαύμα του κόσμου".

Ιστορικό

Ο Όθων Α΄ είχε ζητήσει μια βυζαντινή πριγκίπισσα για να νυμφευφθεί το γιο του, τον Όθωνα Β', έτσι ώστε να επισφραγιστεί μια συνθήκη μεταξύ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Β' Τσιμισκής έστειλε την ανιψιά του Θεοφανώ, η οποία έφτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια το 972, με συνοδεία και φέροντας μεγάλο θησαυρό ως δώρο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Thietmar, αυτό δεν άρεσε στον Όθωνα Α΄ επειδή η Θεοφανώ δεν ήταν πριγκίπισσα αλλά ανιψιά του αυτοκράτορα. Η Θεοφανώ προσδιορίζεται στη σύμβαση του γάμου της ως neptis (δηλαδή ανιψιά ή εγγονή) του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.

Η Θεοφανώ ήταν, ωστόσο, από διακεκριμένη ευγενή οικογένεια. Πρόσφατη έρευνα έχει καθιερώσει την Θεοφανώ ως κόρη της Σοφίας Φωκά, ξαδέρφης του Τσιμισκή και ανιψιά του Νικηφόρου Φωκά.

Γάμος και απόγονοι

Η Θεοφανώ και ο Όθων Β' παντρεύτηκαν από τον Πάπα Ιωάννη ΙΓ' στις 14 Απριλίου 972 και η Θεοφανώ στέφθηκε αυτοκράτειρα την ίδια μέρα στη Ρώμη.

Τα παιδιά τους ήταν:

Σοφία Α', Ηγουμένη του Γκάντερσχαϊμ και του Έσσεν, γεννήθηκε το 975, πέθανε το 1039.
Αδελαΐδα Α', Ηγουμένη του Κουέντλινμπουργκ και Γκέντερσχαϊμ, γεννήθηκε τον Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 977, πέθανε το 1040.
Ματίλντα, γεννήθηκε το 979, πέθανε το 1025.
Όθων Γ΄, γεννήθηκε τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 980.
Μια κόρη, δίδυμη αδελφή του Όθωνα Γ΄, η οποία πέθανε πριν από τις 8 Οκτωβρίου 980

De Siris